Kezdőlap »  Kutatási projektek » World Competitiveness Yearbook 2008

 


IMD20th AnniversaryICEG EC

World Competitiveness Yearbook 2008

 

2008. május 15.-én jelent meg 20. alkalommal a World Competitiveness Yearbook, amely a világ 55 országának versenyképességét méri. A kiadványt a svájci IMD, a világ egyik vezető üzleti iskolája szerkeszti évente, az ICEG European Center és más nemzeti partnerek közreműködésével. Az ország-értékelések statisztikai adatokon és vállalatvezetők kérdőíves megkeresésén alapulnak. A kiadvány rangsorait és az országokra kiterjedő részletes adatbázisát világszerte használják az üzleti és tudományos élet, valamint kormányzatok szereplői. A kiadvány megjelenése alkalmából az ICEG European Center az alábbi sajtóközleményt teszi közzé:

A romló versenyképesség oka a gazdaságpolitika

A World Competitiveness Yearbook 2008 rangsora
ország 2008 (2007)
USA
1.
(1.)
Szingapúr
2.
(2.)
Hong Kong
3.
(3.)
Svájc
4.
(6.)
Luxemburg
5.
(4.)
Dánia
6.
(5.)
Ausztrália
7.
(12.)
Kanada
8.
(10.)
Svédország
9.
(9.)
Hollandia
10.
(8.)
...
Észtország
23.
(22.)
Csehország
28.
(32.)
Szlovákia
30.
(34.)
Magyarország
38.
(35.)
Lengyelország
44.
(52.)
Románia
45.
(44.)

A svájci IMD 2008. évi versenyképességi rangsorában Magyarország 55 nemzetből a 38. pozíciót szerezte meg, három helyet visszacsúszva tavaly óta.

Magyarország versenyképessége tovább romlik, elsősorban a tartósan rossz gazdaságpolitikának köszönhetően. Ez szűrhető le a svájci IMD által szerkesztett World Competitiveness Yearbook 2008 című nemzetközi összehasonlító elemzésből, amely a világ 55 országának versenyképességét hasonlítja össze statisztikai adatok és vállalatvezetők véleménye alapján. A rangsorban a tavalyi 35.-ről idén a 38. helyig csúszott vissza Magyarország, rontva mindegyik versenyképességi tényezőben elért helyezésén. A gazdasági teljesítmény és a kormányzati hatékonyság jelentősen, az üzleti élet hatékonysága és az infrastruktúra állapota mérsékelten romlott más országokhoz viszonyítva.

A romló versenyképesség okai a kiadvány adatai szerint a gazdaságpolitikában keresendők. Az állam tartós túlköltekezése kényszerítette ki a növekedést visszafogó és az inflációt felpörgető stabilizációt. 2007-ben a vizsgált 55 ország közül nálunk volt a legnagyobb a költségvetési hiány, a leglassabb a gazdasági növekedés és a hetedik legmagasabb az infláció. A pazarló és munkavállalásra gyengén ösztönző szociális háló miatt a foglalkoztatottakra jutó adóterhelés magas. Az effektív személyi jövedelemadó-teher itthon a legmagasabb, és a társadalombiztosítási járulékok nagyságával is az „élmezőnybe” kerülünk. Így azonban nem meglepő, hogy a foglalkoztatottak aránya a népességben csupán a 47. helyre elegendő.

A gazdaságpolitikai kilátások sem jók: hazánk bizonyult politikailag az egyik leginstabilabb országnak. A társadalom és a kormányzat reformok iránti hajlandósága elszivárgott, a gazdaságpolitika iránya kiszámíthatatlan, és a bevezetett intézkedések végrehajtása sem megfelelő. Mindez elidegeníti a társadalmat: a felmérés szerint a magyar a leginkább globalizáció- és versenyellenes, legkevésbé rugalmas és alkalmazkodóképes nemzetek közé tartozik. Ráadásul gyengék a lakosság gazdasági ismeretei, így a felelős gazdaságpolitikára való társadalmi nyomás is hiányzik.

A jelentés néhány pozitívumot is felmutat. Javul például a gazdaság külső egyensúlya, a jegybank működésének megítélése, és terjed a számítógép-használat. Viszonylag kedvező az üzleti élet szabályozása és az alapvető infrastruktúra állapota. Ezzel együtt nő a világ és szűkebben vett régiónk éllovasaitól való lemaradásunk. A legversenyképesebb gazdaság idén is az Egyesült Államok, az európai éllovas pedig Svájc. Kelet-Közép-Európában Észtország őrzi vezető helyét, míg Magyarország a térség középmezőnyében található. A világ előtt álló versenyképességi kihívások a következő években az amerikai gazdaság gyengélkedésével, a pénzügyi rendszer instabilitásával, a dráguló nyersanyagokkal függnek össze. Magyarország számára a legfontosabb rövid távú feladat a költségvetési kiadások lefaragása, a munkába állásra való ösztönzés, az adórendszer torzító hatásainak mérséklése, a szabályozás minőségének javítása és az EU források hatékony felhasználása.

További információ

A sajtóközlemény pdf változatban

2008. évi rangsor (angolul)»

Magyarország teljesítménye a felmérés adatain keresztül »

Az IMD honlapja »

Kérdéseivel Pellényi Gáborhoz, az ICEG European Center tudományos munkatársához is fordulhat (tel.: 248-1160/108).