Kezdőlap >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 1. szám

 

Heti Monitor 2004. 1. szám

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Változás a Pénzügyminisztérium élén heves piaci reakciókkal

Az év elso hete váltást hozott a Pénzügyminisztérium élén: a terve-ettet messze és a december közepén bejelentettet is jelentosen meghaladó államháztartási hiány miatt a kor-mányfo menesztette László Csaba pénzügyminisztert és helyére február 15-i hatállyal Draskovics Tibort nevezte ki. Az új pénzügyminiszter feladatai közé tartozik az államháztartás helyzetének konszolidálása, a halogatott szerkezeti reformok felgyorsítása, illetve elkezdése, és utalás hangzott el az eredetileg a Kormány és az MNB által közösen meghatározott 2008-as GMU-csatlakozás feltételeinek felülvizsgálatáról. A váltást és az azt követo nyilatkozatokat a piac inkább idegességgel fogadta és a forint árfolyama nagymértéku volatilitás és emelkedo forinthozamok mellett jelentosen gyengült, elérve, sot átmenetileg meghalad-va a sok befekteto által lélektaninak tartott 270 FT/€ szintet.

2004-es ír elnökség: az EU-bovítés féléve

2004 elején Írország vette át Olaszországtól az EU-elnökséget. Az elmúlt félév nem úgy zárult le, ahogy sokan remélték, de nem nevezheto teljesen sikertelennek sem. Elkészült az EU alkotmány-tervezete, de az nem kapott végleges formát az elmúlt félévben. Pedig Róma örömmel vette volna, ha az EK alapítószerzodése után (Római Szerzodés), az EU Alkotmányát is Rómához köthették volna. Az év végi csúcstalálkozón azonban világossá vált, hogy az EU a kibovült taglétszám mellett még bonyolultabb, még sokrétubb érdekeltség-rendszerrel fog rendelkezni, és még nehezebb lesz kompromisszumokat hozni.

A költségvetés hiánya jóval a tervezett mérték felett

A tervezettnél jóval magasabb hiánnyal zárta a 2003-as évet a költségvetés: a január 7-én nyilvánosságra hozott adatok szerint a pénzforgalmi szemléletu hiány a GDP 5,6%-át teszi ki. Ez az adat nemcsak a 2003-as költségvetésben tervezett 4,5%-os mutatót haladja meg jócskán, hanem a decemberben a Pénzügyminisztérium által elorejelzett 5,2%-ot is.

Meddig erosödik az euró?

2003. január 9-én az euró árfolyama 1,2737 dolláros szinten zárt, ami az euró történetében abszolút csúcsot jelent. Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzó Tanácsa január 8-i ülésén változatlanul (2,00%-on) hagyta az eurózóna irányadó kamatlábát. Az ülést követo sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet EKB elnök kitért az eurózóna exportoreit kellemetlenül érinto árfolyamerosödésre, azonban szintén jelentos hangsúlyt fektetett a pénzmennyiség túlzott növekedésére, amely a gazdasági fellendülés gyorsulása esetén inflációs nyomást okozhat.