Kezdőlap >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 2. szám

 

Heti Monitor 2004. 2. szám

 

ÖSSZEFOGLALÓ

2003 utolsó negyedévében lezajlott monetáris folyamatok áttekintése az MNB negyedik negyedéves jelentése alapján

A kormány és az MNB Október 20.-án hozták nyilvánosságra közös 2005. decemberére vonatkozó inflációs célkituzésüket, amelynek értékét 4 százalékban határozták meg. A kormány és az MNB ugyancsak egybehangzó álláspontja szerint a 2006. decemberi éves inflációnak 3 százalék alá kell süllyedni ahhoz, hogy az Euró-övezeti csatlakozás 2008-as céldátumát teljesíteni lehessen. A fiskális és monetáris vezetok konszenzusa az inflációs célokat illetoen elorevetítheti a gazdaságpolitikák újbóli nagyobb-fokú együttmuködését.

Hol van tér költségvetési megszorításokra?

Az új pénzügyminiszter 155 milliárdos kiadáscsökkentési szándékot jelentett be. Míg az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban a szerkezeti reformok igénye mellett jelentos forráshiány is van, míg hatalmas infrastruktúra-beruházási igényei vannak az országnak, és az EU-csatlakozás is terheket ró a költségvetésre, a fiskális politikának a kiadások (a 155 milliárdos tételnél is jóval nagyobb) csökkentésével járó mélyreható szerkezeti reformokat kell megvalósítania a makrogazdasági egyensúly, a növekedés és a mihamarabbi euró-övezeti csatlakozás reményében. Van olyan költségvetési politika, ami képes egyszerre elérni ezeket a célokat?

A vártnál kedvezobb lett a novemberi fizetési mérleg

A 2003. novemberi folyó fizetési mérleg hiánya lényegesen kedvezobb volt az elozo havi értéknél, és egyúttal a piacot is meglepte. Az elemzok többsége ugyanis a 200 millió eurós hiánynál közel kétszer nagyobb hiányra számított. Ennek köszönhetoen a forint erosödött szerdán, miután az MNB publikálta a novemberi fizetési mérlegre vonatkozó kedvezo statisztikát.
A kedvezobb mérlegadat mögött elso-sorban reálgazdasági magyarázat áll, hiszen a novemberi külkereskedelmi mérleg hiánya alig haladta meg a 100 millió eurót, szemben a korábbi hónapokkal, s a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 60 millió euróval csökkent az áruforgalmi hiány. Szintén kedvezo folyamat, hogy a szezonális kiigazítást alkalmazva a szolgáltatások egyenlege több hónap után újra szufficites.

Decemberi infláció

A fogyasztói árindex alapján számolt 2003 december havi infláció év/év alapon 5,7% volt, míg az éves átlagos infláció 4,7% lett. Az inflációs adat a várakozásoknak megfelelo, azonban jelentos mértékben meghaladja az MNB 2003 decemberére vonatkozó inflációs célját. További aggodalomra ad okot a maginfláció gyorsulása, amely 2003 decemberében az elozo év azonos idoszakához viszonyítva 4,9%-os növekedési ütemet mutat. Az inflációs adat jelentos mértékben meghaladja az MNB 2003 decemberére vonatkozó inflációs célját (4,5%, felso toleranciasáv nélkül).