Kezdőlap >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 3. szám

 

Heti Monitor 2004. 3. szám

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Monetáris- és árfolyamfolyamatok

Az MNB Monetáris Tanácsa január 19-i ülésén a várakozásoknak megfeleloen változatlanul, 12,50%-os szinten hagyta az irányadó kamatlábát. A forint árfolyama erosödo tendenciát mutatott a hét folyamán, kedvezo irányba mutató változások történtek az MNB kommunikációs politikájában. A nagyobbik kormánypárt támogatásáról biztosította a pénzügyminiszter-jelölt kiadáscsökkentési terveit, a 120mrd-os megszorítási csomag szerkezeti összetétele azonban továbbra sem ismert.

Reformelképzelés az EU jövobeli – 2007-tol kezdodo – költségvetésérol

2004 – elsosorban – a bovítés éve lesz az EU történelmében, melynek idopontja hamarosan elérkezik. Mivel a tíz új tagállam felvételének idopontja mára már kézzel fogható közelségbe került, egyre gyakrabban látnak napvilágot az uniós bovítést követo – várható – nehézségek, és kezdodnek viták az EU jövobeli muködésének mikéntjérol.
Az egyik megoldásra váló feladat az, hogy hogyan fogják finanszírozni a tíz új tagállam felvételének költségeit, vagyis az ezen országoknak járó EU-s forrásokat hogyan teremtik elo. A héten a Bizottság ismertette álláspontját, mely szerint az EU költségvetését fokozatosan a GNP 1.24%-ára kellene emelni.

Jelentés az állampapírpiac alakulásáról

Az elmúlt héten minden lejáraton erosödött az állampapírok árfolyama, amely a referenciahozamok szimultán csökkenésével és a referenciahozam-görbe múlt hetihez képest lefelé való eltolódásával járt együtt. A 3, 6, ill. 12 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozamai 15-32 bázisponttal csökkentek, míg a 3, 5, 10 ill. 15 éves államkötvények hozamai 37-53 bázisponttal mérséklodtek. Így az állampapírok árfolyama újra megközelítette a 2003.-as költségvetési deficit tényleges számainak bejelentése elotti szintet…

Már a gyakorlatban is működik a számhordozhatóság

Egy vállalkozás száz üzleti fovonala került át új szolgáltatóhoz Budapesten január 22-én úgy, hogy a hívószámok nem változtak. Ez az elso példa a számhordozhatóság gyakorlati muködésére Magyarországon az új hírközlési törvény és a vezetékes számhordozhatóság lehetoségének január elsejei életbe lépése óta. Az, hogy a távközlési piac mely szegmenseiben mekkora versenyhez fog vezetni a számhordozhatóság bevezetése, számos tényezotol függ.