Kezdőlap >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 9. szám

 

Heti Monitor 2004. 9. szám

ÖSSZEFOGLALÓ

 

A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása

A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő negyedévben gyorsul. A beruházások növekedési üteme 4,7%-os volt az utolsó negyedévben, ami szintén valamelyest kedvezőbb, mint az egy hónappal korábbi adat (4,4%).
A vártnál kedvezőbb GDP-növekedési ütemnek köszönhetően az év egészében 2,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék 2003-ban, ami 0,1%-kal magasabb, mint ahogy azt korábban előre jeleztük. A vártnál jobb adat a beruházások erősödésével, az export megélénkülésével, illetve a fogyasztás növekedésének a vártnál lassabb ütemű csökkenésével magyarázható. Az utolsó negyedéves 3,5%-os gazdasági növekedés kedvező körülmények és javuló összetétel mellett valósult meg. A gazdasági növekedést ugyanis egyre inkább a beruházások és az export vezérli, bár a fogyasztás szerepe még mindig (túl) magas. Ugyanakkor érezhető a tendencia változása, ami még az év közepe táján indult meg.

Államháztartási megszorítások, és a magánerőforrások bevonása az egészségügybe

Ez az írás a PPP (public-private partnership) alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kórházi ellátásban Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok tükrében. A magyar közbeszédben két megközelítés különül el a PPP-vel kapcsolatban: az optimista tábor csak a legpozitívabb nemzetközi tapasztalatokat és hiedelmeket hangsúlyozza, a pesszimista tábor pedig semmilyen módon nem tudja elképzelni a magánszféra bevonását az egészségügybe. Hitviták helyett azonban érdekes lehet a PPP sikerét befolyásoló tényezők vizsgálata, és annak elemzése, hogy a magyar környezetben az egyes megoldások megvalósulása esetén a siker vagy a kudarc esélye nagyobb-e.

Forint, dollár, euró

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatot, a héten a forint euróval szembeni árfolyama erősödést mutatott, napon belüli kereskedésben 255-ös szint alatt is járt. Az MNB elnöke a héten többször is utalt arra, hogy Magyarország számára a túlzottan korai ERM-II tagság több veszéllyel, mint előnnyel járna. Az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa március 4-i ülésén szintén nem változtatott 2,00%-on álló irányadó kamatlábán, miközben az euró dollárral szembeni árfolyama a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatok publikálását követően a korábbi gyengülés után enyhén erősödött.

Forrás: MNB napi árfolyamadatok

Megszelidített lengyel megszorítócsomag

A lengyel államháztartás növekvő hiánya, illetve e kedvezőtlen tendencia megállítására és visszafordítására tett kísérletek bizonytalansága már az elmúlt év közepétől kezdve bizalmatlanságot okozott a lengyel és a külföldi befektetők körében. A kormányzatnak a költségvetési reformelképzelésekről tett nyilatkozatait a zavarosság és az inkonzisztencia jellemzi, ezzel tovább növelve a piaci szereplők bizonytalanságát. A közkiadások struktúrájának átalakítására és mértékének csökkentésére tett kísérletek folyamatos politikai ellenállásba ütköznek. A fiskális politikának és a vele összefüggő médiabeli információs kampánynak a kedvezőtlen hatásai közvetlenül érzékelhetőek a zloty árfolyamának és a lengyel államkötvények árának alakulásában.