Home >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 14. szám

 

Heti Monitor 2004. 14. szám

ÖSSZEFOGLALÓ

IMF – Jelentés a globális pénzügyi stabilitásról

A héten jelent meg az IMF jelentése a globális pénzügyi stabilitásról, amelyben a legfejlettebb országok pénzügyi rendszerein kívül a feltörekvő piacok is jelentős hangsúlyt kaptak. A jelentés széles körűen tárgyalja a feltörekvő gazdaságok (állam)kötvényei iránti kereslet utóbbi években lezajlott jelentős mértékű erősödését.

Újabb 25 pontos vágás, a helyzet nem sokban változott

A monetáris tanács a hétfői ülésén újabb 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, ismételten a jó makrogazdasági helyzetre hivatkozva.. Két héten belül ez volt a második vágás, és így a jegybanki irányadó kamatláb jelenleg 12 százalékon áll. A döntést megelőzően az elemzői várakozások jelentős eltérést mutattak, voltak akik 150 bázispontos csökkentést is elképzelhetőnek tartottak, míg mások változatlan alapkamatot jeleztek előre. A piac továbbra is jelentősebb kamatvágást áraz a közeljövőre, azonban jelenleg úgy tűnik az MNB stratégiája az óvatos haladás. A forint a kamatcsökkentést követően folytatta az erősödést, az állampapírok hozamai pedig tovább süllyedtek.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentésének helyzete Magyarországon

Április 6-án mutatta be a Tárki az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban a Millenniumi Fejlesztési Célokra vonatkozó első magyar országjelentést. A kötet az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) megbízásából készült: 2000-ben a Millenniumi Deklaráció keretében Magyarország is elfogadta a fenntartható fejlődés és a szegénység csökkentése érdekében a fejlődés mérését. A jelentés azt mutatja be, milyen fejlemények, előrelépések történtek 1990 óta a súlyos szegénység leküzdése, a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás biztosítása, a nemek közötti egyenlőség biztosítása, a gyermekhalandóság csökkentése, a legveszélyesebb fertőző betegségek leküzdése, és a környezeti szempontból fenntartható fejlődés előmozdítása területein. A cikk a szegénység fő tendenciáinak alakulását vizsgálja a jelentés alapján.