Home >> ... >> Heti Monitor >> Összefoglalók >> Heti Monitor 2004. 15. szám

 

Heti Monitor 2004. 15. szám

ÖSSZEFOGLALÓ

Legyen három régió Magyarországon?

Az elmúlt héten kedden hallgatta meg az Európai Parlament Balázs Pétert, a leendő európai biztost, aki a regionális politikáért és intézményi reformokért felelős tárcát vezeti majd francia kollégájával megosztva. A biztos magyarországi sajtónyilatkozataiban az elmúlt hetekben többször említette azt az elképzelését, hogy három területfejlesztési régió működtetése segítené hozzá ahhoz Magyarországot, hogy megfelelően működtesse az uniós esélykiegyenlítő mechanizmust. A nagy régiók lélekszáma az unióban három és nyolcmillió fő között mozog: ennek fényében a három régió Balázs Péter elképzelése szerint a Dunántúl, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl lehetne. Ezt az elképzelést járjuk most röviden körül.

A januárihoz képest magas folyó fizetési mérleg 2004. februárjában

Az év második hónapjában a folyó fizetési mérleg hiánya viszonylag magas lett, 722 millió euró. Ez mind az egy hónappal ezelőttihez képest (-445 millió euró), mind a tavaly februári adathoz (-668 millió euró) képest magasabb volt. Ennek ellenére az első két hónapban gyakorlatilag az idei és az elmúlt évben keletkezett hiány nagyjából megegyezett. Ami azonban sokkal fontosabb, a hiány szerkezete továbbra is több ponton is javuló szerkezetet mutat.
Az országba érkező külföldi tőke értéke továbbra is növekszik, míg a külföldi tulajdonú vállalatok újrabefektetett jövedelme szinten maradt az elmúlt évhez képest. Emellett úgy tűnik, hogy a hazai vállalatok külföldi beruházásai továbbra is növekednek ez évben, míg februárban jelentős mértékű portfolió beruházás érkezett Magyarországra.

Folyó fizetési mérleg alakulása
(millió euró)

A piac egyelőre figyelmen kívül hagyta a kedvező márciusi inflációs adatot

Kellemes meglepetést okozott a héten megjelent márciusi inflációs adat, amely jelentősen alulmúlta a várakozásokat. A februári 7,1 százalékhoz képest márciusban 6,7 százalék volt a pénzromlás üteme, és így egy közel egy éves emelkedési trend tört meg. Mivel a lényeges komponensekben továbbra is az árnyomás enyhülése várható, az elemzők megváltoztatták az inflációs pálya éves lefutására vonatkozó korábbi előrejelzésüket. Valószínű, hogy az éves inflációs csúcs 7,5 százalék alatt marad, és év végére 6 százalék körül alakul majd. A piac mintha nem vett volna tudomást a kedvező adatról, a hét közepe felé a forint jelentősen gyengült és a hozamok is átlagosan 40-60 bázisponttal emelkedtek.

Magyar inflációs adatok 2003. jan. -2004. márc.
(12 havi)